♥ Semoga awak sentiasa dalam jagaan Allah ♥

Monday, 7 September 2015

Corned Beef

Haritu di Brunei nampak dalam menu order "nasi goreng corn beef" .
Aku pun order dan rasanya agak sedap ! . Jadi sebelum pulang ke Malaysia
aku beli lah 4 daripada keluaran yang berbeza setiap satunya .
 Tak tahu samada aku yang tak tahu atau kurang ada di Malaysia makanan ni.
Aku tanya kawan daripada Sarawak dia cakap tempat dia ada,
 tapi tak pernah jumpa lagi selama belajar di semenanjung .
Memandangkan excited nak family rasa, maka harini buat lunch corn beef goreng .


Bahan-bahan :

Corned Beef 
Bawang Merah
Bawang Putih
Kentang (potong dadu)
Daun Sup, daun bawang
cili padi 
Minyak 


Cara-cara memasak :

Letak sikit  minyak untuk tumis bawang (sikit sahaja)
Masukkan bawang dan tumiskan sehingga naik bau
Masukkan kentang (goreng sehingga kekuningan)
Masukkan corned beef 
Masukkan cili padi dan daun sup
Goreng sehingga masak 

(P/s : Tak perlu letak garam sebab daging corn beef dah ada ramuan sedia ada di dalamnya )

Kemudian boleh hidang dengan hidangan kasih sayang . ihikss
Boleh je variasikan dengan pelbagai sayur . 
Selamat mencuba ! 




3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sorry terstalk. rindu kamu. sgt. selalu. dan titik.

    ReplyDelete
  3. Tulaaaa.lama betol xbertegur sapaaa . Tadi ajak duduk sebelah tak mau 😄

    ReplyDelete