♥ Semoga awak sentiasa dalam jagaan Allah ♥

Thursday, 26 May 2016

Anugerah Kecemerlangan Fakulti 2016

Waktu kawan2 bagitahu saya tercalon dalam pencalonan Anugerah Kecemerlangan Fakulti 2016 untuk saringan kedua agak terkejut. Tercalon dua kategori pulak tu.

1) Anugerah Sukan dan Rekreasi
2) Anugerah Alam Sekitar

Alhamdulillah tak sangka menang sebab atlet yang mengharumkan nama Usim orang lain. Saya selalu bergerak aktif di luar Universiti. Terima kasih kepada yang mengundi walaupun rasa tak layak . Ni sebagai tanda kenang-kenangan sebelum saya secara official sudah berhenti menjadi hiker tegar. 







Terima kasih buat kawan2 yang selalu di sisi selama bergelar pelajar Usim. Moga Allah balas segala kebaikan dan keikhlasan selama kita menjadi sahabat. 




Wednesday, 11 May 2016

24

Selamat hari lahir yang ke-24 Qatrun Nada!
Terima kasih untuk doa dan ucapan yang baik2.
May Allah bless all of you.

Thank you so much for the birthday treats also!


Monday, 2 May 2016

Redah saja pasti ada jalan

Biasanya aku akan rancang perjalanan.
Tapi bila tak nampak jalan baru aku redah je ikut takdir yang akan menimpa.
Haritu aku decided untuk balik johor since nenek tak berapa sihat
dan atok baru jatuh dalam tandas dan menyebabkan tulang bahunya patah.
Aku rancang nak duduk kampung dua minggu sebelum start intern.
Boleh la hari2 aku tolong masak dan kemas rumah nenek.
Kat kampung memang atok dan nenek duduk berdua je.
Aku balik naik bas. So aku pergi ke Ktm Nilai menuju ke Tbs.
Mujur ada tiket waktu tu.
Aku rancang bila sampai kat simpang traffic light kat pekan Ayer Hitam
aku nak jalan kaki je pergi rumah nenek sebab takde public transport.
Tapi rupa2nya keadaan lebih dasyat. hahhaha
Sebab bas Ayer Hitam dah tak berhenti kat pekan, tapi drop penumpang
kat tol Ayer Hitam sahaja, kemudian bas tu terus menuju ke kluang.
Waktu tu aku tenang je. dalam hati cakap "ada jalan qatrun, jangan risau inshaAllah"
Dah sampai kat tol tu blur kejap sebab memang cab, bas semua takde.
Terus aku pergi tandas, kebetulan terjumpa makcik cleaner.
Aku tanya :

"ada apa2 kenderaan awam yang boleh hantar saya ke pekan tak?"

"Sini takde kenderaan awam. awak nak balik mana?"

"Saya nak pergi taman perdana"

"Kawan makcik baru nak balik tu, nanti makcik minta di tumpangkan adik"

Syukur sangat kawan makcik tu nak tumpangkan.
Kawan makcik tu tengah siap2 start enjin motor nak balik.
Dapat jugak jalan macam mana nak pergi umah atok. hehe
Rupanya rumah makcik tu dekat sangat dengan rumah nenek aku. 
Just terpisah kebun kelapa sawit je.
Atok nenek aku punya terkejut aku balik sorang2 tiba2 naik motor orang pulak tu. hehe
Happy bila masak untuk atok nenek dan dorang makan tambah. 
Moga selalu makan makanan yang sihat2 ya :)

Thursday, 21 April 2016

Pulau Perhentian

Pulau Perhentian ni cantik betul.
No wonder pulau ni dalam list top5 pulau tercantik di dunia.
Air dia bersih, coral dia cantik, ikan2 manja.
Tapi waktu snorkeling ada ikan gigit kaki aku -_-
Kebas kejap takleh gerak kaki dalam air.
Aku bersangka baik tu cara dia nak berkawan dengan aku.
Tapi tempat paling aku suka kat pulau ialah kincir angin.
Kena hike dalam 15-20 minit mcamtu. Lepastu berbahagialah seketul
qatrun dapat duduk tempat tinggi. ekeke.



Hello nemo. I love you.




Sekitar pulau





Kincir angiiiiiiiinnnn. 




Snorkeling. Sebelum snorkeling main terjun daripada bot sampai puas. Sampaikan orang taman laut geleng kepala. Sorry laa. hohoho




sorga duniaaa.


Moga berjumpa lagi pulau perhentian

Aku nikmati baik2 nikmat selama duduk pulau ni. Pandang laut sambil menanti sunset sunrise. Tarik nafas tenang bertemankan angin malam di jeti. Ya sebelum kahwin boleh la nak lepak layang perasaan sensorang camni. Nnt kahwin mungkin awak lebih menjadi penyeri. ececeh. Datanglah waktu hari bekerja. Tak ramai orang dan nak lepak rileks2 pun takdak masalah. 

#BesutIsLove

Sunday, 21 February 2016

Period pain

Hanya perempuan yang pernah mengalami period pain je yang faham sakitnya macam mana.
Selepas 2minggu bergelar praktikum aku mengalami sakit ni.
Terpaksa ambil cuti sebab kalau pergi kerja tetap tak boleh buat apa.
 Minggu seterusnya aku ke pejabat ada sorang kakak bagitahu
sorang staff ni marah aku cuti haritu, dia ingat aku main2.
Aku berlapang dada je. Tiba keesokannya dia kena period pain,
 padahal selama dia hidup dia tak pernah kena.
Mula dia bising cakap sakit sangat semua.
hurmmm.
Aku tak tahu nak cakap apa, cuma rasa macam adil sangat tuhan tu.
Bagi cash terus.

Ummi bagitahu minggu lepas, dia baca satu artikle ni untuk perempuan yang kerap mengalami period pain. Baca surah al-anfal ayat 69. Moga kesihatan milik Allah tu di pinjamkan sementara kepada kita2.