♥ Semoga awak sentiasa dalam jagaan Allah ♥

Wednesday, 28 May 2014

Gunung Angsi



Bismillahirrahmankrrahim .

Cerita bulan lepas . 1 Mei . Hari buruh . Berpeluang naik gunung angsi . Actly kena jadi crew guider under MNA outdoor . As always bawak budak Usim . wink wink . ^_^ . MNA outdoor ni umpama family aku dah . sebab ni team hiking paling aku rapat . So sibok2 tanya sume bdk2 MNA pergi tak . Tapi payed tak g . katanya nak puasa 1rejab dengan family . Biasa carpool kereta dengan dia . So pada hari kejadian saya dan sara carpool kereta syuk. Thanks syuk ! .



Sebelum pendakian


Perjalanan kami melalui starting point bukit putus . So memang tak mental k. Gunung angsi ni ada beberapa starting point .dan yang biasa dilalui hikers adalah bukit putus atau ulu bendul . Orang kata Ulu bendul mental habis kalau naik. So kami teruskan pendakian . Best sebab santai ! . so saya team pertama yang bawak budak naik ke puncak . Kemain laju kakak2 ni . saya dah la sakit perut waktu ni .


ni kawan2 yang bersama saya sampai ke puncak.



Alhamdulillah sampai puncakkk !!

So tunggu semua sampai . Bila mama sampai puncak,macam biasa mama la peti sejuk kami . Memang macam2 makanan mama bawak . lebih2 lagi buah-buahan . sebab mama kami sorang ni hantu buah . hehe . Haa ni story lan . psst psst .orang baru beli stove  tapi taktau nak cucuk gas cemana .haha . meh kaklong ajar mehh . nak masak megy katanya . menyakat dan mengayat orang adalah hobi lan . :D . Then dok relaks2 tibe2 amal cakap payed on the way . then dalam hati *mesti tak jadi puasa budak tu*.. So mula la sesi menyakat sorang sis ni sebab payed hike gunung angsi jugak.haha . punye blushing gile sis tu .. banyak gile kisah budak2 MNA ni. gua perati je ..hahaha .


                             


Dah puas rehat2. Maka wajib turun ye kawan2. So kami turun ikut laluan Ulu bendul. and tadaaaa !! . memang mental gak kalau naik ikut sini..pacak pacak pacak . Memang nampak la muka hikers yang lalu ikut sini penat gile.huhu . *Tula . orang suruh tido kat umah or shopping taknak. nak jugak berkotor2 dalam hutan* ayat cliche .haha .. Bila sampai kat kaki gunung kat Ulu bendul tu rupa2nya ni memang tempat rekreasi . So ramai la keluarga yang datang berehat kat air terjun sini . Cuti hari buruh katakan . Benda tak boleh lupa. saya dah bayar 50sen nak mandi tibe2 air takdeeeee . seteghessss . Maka nekad nak p mandi kat air terjun tbe2 nampak ada toilet kat belakang . dan nak di jadikan cerita abg2 yang ada kat situ bagi gua masuk free sebab dengar cerita sedih gua kat toilet sana takde air kot.hahaha .




Makan2 sebelum balik ye kawan2 . 
mee udang and cendol sedap sangat kat sini kata mereka
tata . jumpa lagi ..

Monday, 26 May 2014

hidup




jenis manusia tak tahu serik,
nak assume hati sekuat tulang . Tapi lupa hati tak bertulang.
hey pretty !
orang kata hidup ni redah je .
yang penting kau jangan lupe yang kau tu HAMBA.
well said :
"hidup rugi untuk tidak hidup"
tapi apa kau sangka hidup ni sekadar untuk hidup?
fikir beribu kali.
Mohon ketuk kepala guna lesung .
Pandang langit . Pandang bintang .
Kau yakin tuhan tu ada waktu kau luah segalanya tak kira kat mana?
Hati jawab dengan marah .
'Mestilah aku yakin!'
Tapi.....
kenapa segala tingkah kehidupan kau tak tunjuk
yang kau yakin Dia ada .
*nangis*


Habis je exam guwa nak lepaskan rindu pada putera gunung . Mohon tunggu dinda .

Tuesday, 13 May 2014

Gunung Rajah

Happy wesak day to all Malaysian people .

Sekarang segala saraf2 , darah dalam badan asyik nak ke hutan saje . Tak tahu ni virus apa . Mohon rawat dan cari ubat . Alhamdulillah 2minggu lepas berkesempatan ke gunung rajah . k 2 minggu lepas ye uoll . i tak sempat pun nak hapdet . assgments bertimbun2 setinggi bukit .huhu . Last minit punye cerita . waktu tu punya nekad nak tamatkn pendakian untuk semester ni. ioll nak focus blaja lebih sikit . waktu tu baru balik daripada gunung angsi . Terus tanya kawan baik i dia naik gunung mana minggu ni. haa then . tadaaa .. Qatrun nada registered ! thanks payedoremonobitasinchinchan.haha ! ^_^

Kebetulan kuliah batal jumaat malam tu . Maka bergembiralah wahai hati.. Then i carpool dgn "lori ayam"member i tu . waktu tu kemainn nebes taktau kenapa . sebab tak kenal langsung dorang . Padahal bukan tak biasa hiking dengan team yang tak kenal . Tapi sebab i ni selalu cool macho jadinya semua baik2 saja . hehe *mohon bagi penampo buaya* . Then semua berkumpul kat genting sempah . Sambil makan sambil tunggu yang lain . Waktu tu rasa aku makhluk alien yang baru mendarat ke bumi . Member i tu asyik borak dengan member dia je . Gua gigihkan belagak cool lagi.

Kami teruskan perjalanan ke bentong . Tak jauh pun bentong tu . Nak2 lori ayamm di pacu laju . Sampai masjid besar kat bentong tu nampak kehampaan di raut wajah abang2 ni . Masing2 nak salahkan masing2 sebab takmau gerak lepas subuh..haha . sebab masjid kunci :p . Nak di jadikan cerita . budak outdoor yang tersedia diiktiraf outdoorian ni bentang segala ground kat atas tar dan bergelimpangan umpama mangsa syahid palestine . Saya stay dalam kereta je.

Azan subuh . Solat . siap2 dan pergi makan kat kedai makan yang taktau nak cakap service dia . Apa2 pun thanks. Bila sampai kat kaki gunung ,gunung rajah tu. Benda yang sangatt teruja bila tengok air terjun kuat gilee. waktu tu kepala dok membayangkan "bestnye kalau tirok ni. bestnyeee" .

Perjalanan gunung rajah ni agak panjang . Takdela mental sebab pacak ke apa . Tapi jalan dia jauhhh . air terjun nak ke entry point pun dah up to 2 hours . Tapi perjalanan jadi best sebab jalan dengan member yang suka nak dengar saya cerita , bebel .huhu .. Thanks sebab layankan je . Gunung ni akan melepasi Kem y , lata naning , kem hijau dan puncak . Kami bermalam kat kem hijau sebab dengar2 banyak team yang naik waktu hari kejadian . Pendakian sampai ke kem hijau selama 8jam sebab kami berehat lama kat lata naning . dan tadaaaa .. boleh tirokkk . imma happy gal !  :D . tapi lemas gak . Tak hinsaf2 tak pandai berenang nak gak terjun .



gelagat memasing sebelum start hiking.



 Bila sampai lata naning secara jujurnye saya resah sikit sebab ada member yang tak sampai lagi . Lama pulak tu . Adohaii . Then Masak2 . Actly tolong kak anna masak je. saya potong2 je. haha . Malam tu borak2 . Seronok tengok orang usik2 pasangan yang dah nak kawen tu . Senyumkan je . Waktu tu cakap kat payed "weh. kalau kau bawak tunang kau. mst kau kena bahan camni gak kan" .. hahaha . -senyum-

Pukul 4 setengah start trekking ke puncak . Nak kejar sunrise katanya . Tapi tak berkesempatan . Lagipun malam tu hujan lebat . Jalan pun jadi licin . Perjalanan dalam 2jam setengah . 









Terima kasih untuk banyak kenangan kat gunung rajah . Mana mungkin saya akan lupa . Kadang kisah lepas bawak senyuman untuk kisah akan datang . Harap kisah2 tu buat saya tersenyum bila naik gunung ni buat kali yang kedua . Tatap kalender.Kira hari.  Tanpa awak tanpa kalian . -senyum- . Much love,Nada .