♥ Semoga awak sentiasa dalam jagaan Allah ♥

Tuesday, 29 September 2015

Qnada merayau ke Brunei Part 1

Moga "Terbang" ini membawa makna .


Berkesempatan melawat Brunei selama 12 hari . Kagum sangat dengan Sultan negara ni . Kagum dengan banyak perkara . Sedikit coretan tempat menarik untuk dilawati disamping menjadi manusia yang berfikir . 





Memandangkan saya menginap di kawasan Penaga, jadi ini antara kawasan tempat tersebut . Penaga merupakan pusat minyak di Brunei a.k.a "Brunei Shell" . Maka noding donkey (seperti gambar ketiga) terdapat banyak di kawasan ini . Kawasan ni tenang jeee . 





 Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin atau dikenali masjid kubah emas yang terletak di bandar segi Begawan . Kubah ni fully emas . Kata orang tempatan , emas itu lambang kekayaan negara Brunei . Negara ni takde bangunan tinggi2 memandangkan sultan sudah letakkan garis panduan setiap bangunan yang dibina tidak melibihi ketinggian kubah masjid ini .




Billionth Barrel Monument . Ini merupakan tempat pengeluaran minyak mentah . Petang2 ramai orang beriadah di pantai ni . 



Pantai ni diberi nama "Tungku Beach" . Pantai ni betul2 bersebelahan dengan The Empire Hotel. Hotel paling mahal di Brunei . Satu malam mencecah RM 15k atau mungkin lebih . Nama pun dah gah apatah lagi bayarannya . 





Tempat tinggi . yeaay ! happy me ! haa . Biasa la seketul Qatrun ni suka sangat bila dapat lepak tempat tinggi . Memandangkan selama 12 hari di Brunei , maka selama tu ummi mesej pesan jangan naik gunung/bukit (nampak tak degil ni kena pesan hari2 . love you ummi ! kakaka ) . Sebab tak boleh ke bukit, kita curi masa dua hari pergi V- plaza yang terletak di Kuala Belait . Boleh tengok view pada waktu malam dan siang . Actly ni hotel dan rooftop hotel ni tempat makan2 . Jadi bolehlah sesiapa yang tak menginap disini untuk datang makan sahaja sambil layan view .


**Bersambunggg ........



Monday, 28 September 2015

[87:16]


" but you prefer the worldly life , while the Hereafter is better and more enduring"

[87:16]


Monday, 7 September 2015

Corned Beef

Haritu di Brunei nampak dalam menu order "nasi goreng corn beef" .
Aku pun order dan rasanya agak sedap ! . Jadi sebelum pulang ke Malaysia
aku beli lah 4 daripada keluaran yang berbeza setiap satunya .
 Tak tahu samada aku yang tak tahu atau kurang ada di Malaysia makanan ni.
Aku tanya kawan daripada Sarawak dia cakap tempat dia ada,
 tapi tak pernah jumpa lagi selama belajar di semenanjung .
Memandangkan excited nak family rasa, maka harini buat lunch corn beef goreng .


Bahan-bahan :

Corned Beef 
Bawang Merah
Bawang Putih
Kentang (potong dadu)
Daun Sup, daun bawang
cili padi 
Minyak 


Cara-cara memasak :

Letak sikit  minyak untuk tumis bawang (sikit sahaja)
Masukkan bawang dan tumiskan sehingga naik bau
Masukkan kentang (goreng sehingga kekuningan)
Masukkan corned beef 
Masukkan cili padi dan daun sup
Goreng sehingga masak 

(P/s : Tak perlu letak garam sebab daging corn beef dah ada ramuan sedia ada di dalamnya )

Kemudian boleh hidang dengan hidangan kasih sayang . ihikss
Boleh je variasikan dengan pelbagai sayur . 
Selamat mencuba ! 




Sunday, 6 September 2015

Keberkatan

Aku selalu anggap bila setiap urusan banyak  Allah mudahkan
 adalah di sebabkan doa ibubapa .
Kadang kita selalu lupa hidup ni atas keberkatan dalam hidup .
Syukur masih punya ibubapa . syukur juga Allah tetapkan dua insan ni
jadi ummi walid aku . Since aku selalu kerja part time waktu cuti , bila tiap kali dapat gaji
mesti hulur kat parents (sama macam orang lain buat) . Tapi waktu aku kerja lepas SPM dulu aku hulur kat walid , tapi walid tak terima . Waktu tu rasa sedih dan macam biasa nangis la apalagi (ratu airmata betul) . Sedih sebab rasa gaji tu macam satu reward untuk diri sendiri laa then kekonon fefeeling dapat cium tangan sambil hulur duit mcm umi walid buat bila jumpa atok nenek . Tapi bila aku kerja lepas STAM aku paksa walid terima . kehkeh . Waktu tu macam dah matang sikit :p . Aku cakap :

"walid terimalah, ada keberkatan untuk hidup kakcik walaupun sikit je ni"

Lepas daripada tu sehingga sekarang ummi walid akan terima . sampailah adik2 aku dah besar dan rajin jugak kerja parttime dan turut hulur kat umi walid . Kadang hidup ni tak payah cakap kat mulut pun untuk tunjuk qudwah .  melalui perbuatan pun dah cukup dan kita dapat rasa bahagia sesama .

Aku baru balik daripada Brunei . Balik Malaysia terus p ATM sebab gaji kerja aritu masuk waktu aku di Brunei . Tapi parents xnak terima duit since banyak jugak ole2 aku bawak balik . Tapi sebab aku cakap ayat keberkatan ni umi walid terima lah jugak . 😃 Semua orang akan sedar . susah macam mana pun kau lalui hidup kau waktu takde duit, mesti ada je jalan yang Allah permudahkan . Even jalan tu agak rumit (aku juga pernah rasa ) .

Selamat menempuh hidup , qatrun . 

Saturday, 5 September 2015

Sultan Brunie

Harini hari terakhir berjalan sakan di Brunie untuk trip kali ini memandangkan esok dah nak balik Sepang . Sudah 11 hari disini . Tadi sedang sakan begambar didepan istana tiba2 pakcik polis bagitahu :

"tunggu la lagi setengah jam . Kebawah duli nk keluar  kejap lagi"

Happy giler sebab ramai je pelancong datang bergambar depan istana tapi  dia tegur kami waktu kiteorang nak gerak balik . Maka seketul  nada ni yang tak habis2 puji sultan selama 2minggu ni gigih tunggu nak tengok . (At least sebelum balik Malaysia dapat tengok sultan yang aku kagum depan mata)  . Ya tuhannn . Punya happy dan tergamam tengok sultan . Tangan pegang kamera tak mampu tekan snap haa sebab tergamam sangat . Sultan siap senyum manis dan lambai tangannn . Aduhai sampai saat aku taip ni masih rasa zouq tahuu. Cuma sedih sikit tak dapat bergambar dengan sultan T__T . Sultan ni punya humble siap drive sendiri tahuu . Kalau baginda nak beli apa2 pun mesti beratur macam rakyat lain . Punya payah nak jumpa pemimpin macamni bagi aku . Moga aku dapat bergambar disisi Sultan Hassanal Bolkiah (Sultan Brunie) satu masa nanti . Moga Allah merahmati pemimpin yang baik2 . Jumpa lagi Brunie .

Thursday, 3 September 2015

hikers

Since kawan2 pun semua tahu seketul qatrun ni suka sangat aktiviti lasak (mujur gaya sopan masih ada agar kekal dapat ambil hati mak mertua .  haha ) . Tapi orang yang baru kenal or tak kenl mesti be like:

"eh serius mcm ustzah tu minat aktiviti lasak?"
"tak nampak gaya minat naik gunung pun muka dia"

Aku syak kena buka tudung or pakai baju keketat baru nampak gaya outdoorians ( heh ) . Di sebabkan aku ni jenis selamba tak takut kenal dengan orang, maka banyk trip gunung yang aku redah je even tak kenal sesapa . Tapi aku ni jarang betol follow trip organizer bebudak umur baya aku . Rasa tak pernah kot . Sebab satu benda aku kurang suka dengan budak2 umur baya aku ni . Ramai berlagak power sangat . Sembang tak pernah nak kalah umpama dia lah juara tawan gunung di dunia . Bagi mengelakkan hati ku ni rasa kurang selesa benda2 macamni , baik aku jauhi . (ramai dah aku kenal mcmni )

Bila berkawan dengan orang yang ilmu banyak dan pengalaman banyak ni biasa zouq dia lain sikit . Cuma nak cakap . Apa pun kau buat kat dunia ni kalau rasa hebat sangat, jangan lupa daya tu Dia yang bagi pinjam . Lalui tenang2 je . Berlagak2 nak kemana bruhh ?

Adios !

Tuesday, 1 September 2015

Aircond

Hari ni dah masuk hari kelapan aku di Brunie .
So far agak menarik bagi orang macam aku yang suka tengok pokok tinggi2 dan tempat yang tenang .  Lagi pun tak bnyak sangat perbezaan dengan Malaysia memandangkan bahasa dan timezone juga sama . Sini mostly rumah semua ada aircond . Rumah kecik yang ada dua bilik pun ada 3 aircond. Kalau rumah besar apatah lagi . Aku ada satu perangai kalau tidur mesti pakai selimut even cuaca panas . Rasa tak selesa kalau tak pakai macam seolah tidur tak pakai baju bagi aku (blerghh).  Since aku duduk sini selama seminggu aku tak pernh lg tidur pakai aircond . walaupun waktu petang . Sini panas boleh tahan jugak . Sampai sakit kepala dan berdarah hidung . huhuhu . Cuma tulahh daripada dulu susah nk tidur tempat ada aircond nii .  kalau terpaksa tidur pun mesti selimut aku tu adalah toto dan mesti tebal.  pastu aku guling2 sampai toto tu bungkus badan aku (ni yang aku buat bila terpksa tidur bilik aircond waktu di kampung) . haha .. Adioss