♥ Semoga awak sentiasa dalam jagaan Allah ♥

Wednesday, 22 April 2015

Tetiba .

Dua tiga harini tiba2 rasa macam sayang lain macam kat Usim ni.
Oh tidak . Secara tepatnya rasa sayang sangat kat kawan2 Usim .
Sekarang ni sangat busy . Rasa dah tak lama nak final exam .
Maka secara rasminya sem depan adalah sem terakhir akan
study, discussions , makan , lepak , sembang dengan kawan2 bachelor.
Bertambah dah usia rupanya . Macam ni perjalanan hidup manusia .
Datang dan pergi . Tapi kenangan tidak .
Janji dengan saya ya sahabat . Jangan pernah lupa tangan yang pernah kesat airmatamu,
bahu yang pernah di lentokkan untuk kurangkan kesedihanmu . Senyuman yang annoying ceriakan harimu . Gaya gila2 yang buat kamu rasa hilang arah tak menentu . Dan ucapan sayang rindu fillah yang selalu selalu .
Fi hifzillah . Sahabat lillah .



Monday, 20 April 2015

Gunung Yong Yap

Ini kisah ekspedisi aku ke Gunung Yong Yap .

Lega sangattt .Tulaa yang boleh cakap  lepas berjaya menawan puncak Gunung Yong Yap melalui kampung Kuala Mu,Perak . Gunung keenam tertinggi di semenanjung Malaysia ini terletak di sempadan Perak dan Pahang dengan ketinggian 2168 meter/7113 kaki daripada paras laut telah Berjaya kami tawan dengan barisan 10 orang pendaki dan juga dua orang guiders . Pendakian yang mengambil masa selama 3hari2malam ini menggabungkan pengalaman yang pelbagai.  

Hari pertama pendakian kami ke kemsite sungai Cincin mengambil masa selama 5jam pendakian. Bertemankan dua orang guiders orang asli kampung Kuala Mu, menambahkan lagi pengalaman yang bermakna sepanjang pendakian sebab  depa sentiasa berkongsi ilmu hutan dan tumbuh-tumbuhan hutan kepada kami . Pendakian melalui Kuala Mu agak menguji emosi dan mental. Seolah pendakian rentas pulak sebab trek agak bersepah dengan dahan-dahan kayu,buluh tua,dan juga balak tumbang .Tambahan lagi laluan ini jarang dilalui oleh pendaki kata guider.Tetapi berkat kesabaran 10 pendaki yang kental dan sering memberi semangat antara satu sama lain,pendakian ini dapat di teruskan dengan baik . 

Hari kedua pendakian di teruskan untuk misi ke puncak gunung . Pendakian ini perlu menyusuri sungai agas,kem agas  dan kemudian punca air yang besar tidak lagi di jumpai ketika pendakian di teruskan sehingga ke puncak gunung. Pendaki perlu menyediakan air yang secukupnya daripada sungai Agas agar bekalan air tidak terputus sepanjang pendakian .Walaupun rasa nak mengalah tapi gigih teruskan sebabkan sokongan dan gurauan kawan2 yang lain. 

Walaupun saya la paling adik2 tapi tabah la depa layan keranah saya . Terima kasih kakak2 dan abang2 ya. Starting point melalui Kuala Mu yang special nya ada waterfall best kat bawah . Selamat tiruk ya kepada yang pandai berenang. Ya ulang suara kepada yang pandai berenang :p